Zdrowe korzyści z jedzenia malinMaliny są małe, kruche i nie są najbardziej oczywistym wyborem, jeśli chodzi o owoce. Nie są tak słodkie jak niektóre inne owoce i nie wyglądają też szczególnie imponująco. Ale pod tą niepozorną czerwoną powłoką kryje się skarbnica korzyści. Te małe jagody zawierają duże ilości witaminy C, błonnika i manganu, a także mniejsze ilości minerałów, takich jak miedź i żelazo. Są również źródłem antyoksydantów, w tym antocyjanów, elagitannin i betalain. Przyjrzyjmy się tym korzyściom bardziej szczegółowo...

Zbawienne antyoksydanty

Maliny zawierają wysokie stężenie antyoksydantów, które mogą chronić przed stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym oraz pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób. Resweratrol jest silnym przeciwutleniaczem występującym w malinach, który może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i niektórych nowotworów, takich jak rak piersi i okrężnicy. Maliny mają również mniejsze ilości antocyjanów, kwercetyny i ellagitannin, które są również przeciwutleniaczami i mogą mieć podobne korzyści zdrowotne.

Mogą pomóc ci schudnąć

Maliny są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga regulować trawienie i zapobiega zbyt szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłku. Wykazano, że diety wysokobłonnikowe zwiększają metabolizm i sprzyjają utracie wagi, zwłaszcza w połączeniu z dietą niskokaloryczną. Jedzenie malin może również sprawić, że szybciej poczujesz się najedzony, co może pomóc Ci jeść mniej w ciągu dnia.

Mogą chronić twoje oczy

Maliny są bogate w witaminę C, która jest dobrze znana ze swoich korzyści dla zdrowia oczu. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Jest ona również niezbędna do utrzymania zdrowych oczu i zmniejszenia ilości zmęczenia oczu, które doświadczasz.